
Het Vlaams Verkeerscentrum bestaat 25 jaar. Naar aanleiding van dat zilveren jubileum bieden we u een online magazine aan vol oude foto’s en getuigenissen. Van een technische gebouwtje op het dak van de Craeybecktunnel tot moderne controlezalen. Van verkeerssturing met 15 tekstkarren tot 200 dynamische tekstborden, 1.900 led-borden voor rijstrooksignalisatie, ruim 1.700 verkeerscamera’s en 5.000 meetlussen. Met ons jubileummagazine ga je op een unieke trip down memory lane.
Ambitieuze plannen
Tot eind jaren 80 van de vorige eeuw was het verkeersbeheer op de snelwegen een federale bevoegdheid, grotendeels in handen van de toenmalige Rijkswacht. Maar de derde staatshervorming in 1989 maakte de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor ‘vervoer en openbare werken’.
Aan het eind van de jaren 90 werd duidelijk dat de toenemende verkeersdrukte om meer coördinatie en centralisatie vroeg. Vlaanderen werkte daarom ambitieuze plannen uit voor drie regionale verkeerscentrales (Brussel, Antwerpen en Gent) en één overkoepelende centrale voor verkeersinformatie.
Antwerpen als logische start
De verkeersdrukte in de Antwerpse regio sprong er toen al uit. Het lag dan ook voor de hand dat de eerste van de drie verkeerscentrales in Antwerpen moest komen. Het jonge Verkeerscentrum ging van start in een technisch gebouw op het dak van de Craeybeckxtunnel in Wilrijk: “de T70”, genoemd naar de officiële code van de tunnel. Daar huisde al sinds het einde van de jaren 70 een wachtdienst die elektromechanische installaties bewaakte en bediende.
Dankzij de snelle technologische evoluties, vooral op het vlak van telecommunicatie, kwam al gauw het inzicht dat een overkoepelende aanpak efficiënter was dan een versnipperd model per agglomeratie. Het idee van meerdere centrales werd losgelaten en het Verkeerscentrum in Antwerpen kreeg een Vlaamse opdracht.
Meer dan verkeersbeheer alleen
Anno 2025 is het Verkeerscentrum de centrale spil in het Vlaamse mobiliteitslandschap. Terwijl verkeersleiders de klok rond dynamisch verkeersbeheer en incidentmanagement uitvoeren op de Vlaamse snelwegen en in tunnels, houden de technisch operatoren vanuit hun technische controlezaal toezicht op de weginfrastructuur en tienduizenden installaties. Bij een storing of panne kan zo snel een herstelling opgestart worden.
Het Verkeerscentrum kende doorheen de jaren een stevige groei. Het beheert nu uitgebreide verkeers- en fietsdata, doet aan verkeerskundig onderzoek, coördineert de minder hinder-maatregelen bij grote werven en staat in voor de organisatie van FAST en uitzonderlijk vervoer op de Vlaamse wegen. Sinds 2012 huist het Verkeerscentrum aan het Kievitplein in het centrum van Antwerpen. In 2019 werd het een afdeling van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Uniek online jubileummagazine
In ons online jubileummagazine vertellen we het verhaal van een kwarteeuw Vlaams Verkeerscentrum.
(Oud-)medewerkers delen hun herinneringen aan mijlpalen in de geschiedenis van het verkeersbeheer en de technische bewaking. En ze kijken ook naar de toekomst.
U vindt in het magazine ook een schat aan unieke archieffoto’s.
